4 Kasım 2018 Pazar

DEVLET AKLI NEDİR? TÜRKİYE'DE İLK DEFA HER SİYASİ GÖRÜŞTEN UZAK BİÇİMDE STRATEJİK DÜŞÜNME VE GÜVENLİK STRATEJİLERİ KİTABI YAZILDI




Türkiye'de son yıllarda yaşanılan tartışmaların başında ''Devlet Aklı'' mefhumu gelmektedir. Devlet Aklı nedir? Gerçekten Devlet'in aklı ve bu aklın uygulayıcıları var mıdır? Bu sorulara yanıt aramak pek gizemli ve ilgi çekici fantastik siyaset kavramının kalın harflerle atılmış başlığı olabilir. Fantastik siyaset, Dünya ve Türkiye literatüründe ilk defa tarafımızdan kullanılan bir kavramdır. Politikanın, teorik temel, güncel gelişmeler ve uluslararası bağlantılardan tamamıyla soyutlanmış biçimde kitleleri motive edici fakat bir o kadarda zarar verici çaba ve çalışmaları içeren öğretiyi tanımlamak için kullanılmaktadır. 

Akıl Oyunu ve Stratejik Düşünme bir sanattır şu halde Komplo Teorileri de ciddi bilgiler ve analizler içeren bu üçlemenin bir dalıdır. Fantastik Siyaset ise, komplo teorilerinden tamamen farklı olarak analizler ya da bilgi iskeleti üzerine inşa edilmiş bir kavram yerine duyulmak istenilenleri gündeme taşıyan, bu oranda iltifat alan, iltifattan beslendikçe gayrı rasyonellik katsayısı artan çarpık bir uğraştır. Bu kavramı bu denli tanımladıktan sonra Devlet Aklı mefhumuna yeniden dönebiliriz.

Devlet Aklı ve uygulayıcıları şu anda bizleri çok ilgilendirmeyen hususlardır. Bunun yerine bir devletin ulusal ve uluslararası her gelişmede nasıl davranması gerektiği gibi temel sorulara aranan her cevap gerçek devleti anlamanın yanında analiz kabiliyetini geliştiren faydalı bir uğraş olacaktır.

Bu sebeple Türkiye'de asker sivil ilişkileri, darbeler, Türkiye'nin jeopolitik konumu ve bu konumun sağlayacağı olumlu olumsuz her vaka, Türkiye'de yaşanan siyasi ve sosyal gelişmelerin farklı başka ülkelerdeki gelişmelerle kıyaslanmaları ve çıkarımlarda bulunulması, Türkiye'nin bölgesel potansiyeli ve bu potansiyeli yaşatabilme gayreti gibi pekçok başlık siyasi görüşten uzak Türkiye menfaatinde yorumlanarak Devlet Aklı isimli bir kitapta okuyucuya ve gelecek nesillere sunulmuştur. Bu sanal sosyal platformun amacı ise kitap, kitap içeriği, kitabın devamı niteliğindeki çalışmaların şimdiden oluşturulabilmesi için gerekli tartışma ve analizlerin gerektiğinde yapılabilmesinin sağlanmasıdır. 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder